Uudet artikkelit

TikTok

TikTok on videonjakoalusta ja sosiaalisen median palvelu, jonne käyttäjät voivat ladata lyhyitä videoita. Videoissa keskiössä on musiikki tai taustanauha, joiden päälle jaettavat video rakennetaan. Videot ovat leikillisiä ja erilaiset haasteet ovat palvelussa suosittuja. Tik Tok on kiinalaisen ByteDance yrityksen sovellus, jonne tuotiin yrityskaupan jälkeen myös Musical.ly sovelluksen käyttäjät.

TikTokissa jokaisella käyttäjällä on oma profiili, joka voi olla yksityinen tai avoin. Käyttäjiä voi seurata ja käyttäjille voi lähettää viestejä. Kun palvelun käyttäjällä on 1000 seuraajaa, hän voi tehdä livelähetyksiä seuraajilleen.

Miljoonayleisöt

TikTokilla on satoja miljoonia käyttäjiä ja palvelusta löytyy myös Suomen seuratuin some-vaikuttaja – Jennifer Käld. Jennifer on tätä kirjoitettaessa 17-vuotias tanssija Vaasasta, jonka videoita seuraa 3,6 miljoonaa palvelun käyttäjää. Toinen huomionarvoinen suomalainen on bordercollie Kodan omistaja Veera, jonka koirankoulutusvideot ovat keränneet yli 1,3 miljoonaa seuraajaa.

TikTokin ikäraja on 13-vuotta. TikTok on vastannut sivuillaan vanhempien kysymyksiin palvelun käytöstä (englanniksi).

Julkisuuden varjopuoli

Kaikissa sosiaalisen median palveluissa on myös pieni määrä käyttäjiä, jotka ovat kiinnostuneita lapsista seksuaalisesti ja jotka etsivät lasten ja nuorten tuottamaa sisältöä. Osa näistä käyttäjistä voi myös ottaa lapsiin ja nuoriin yhteyttä.

Netinkäyttöä opetellessa lasten käyttäjäprofiilien on hyvä olla yksityisiä ja huoltajan tulisi olla mukana hyväksymässä kaikkia kaveripyyntöjä. Arveluttavien seuraajien pelko ei kuitenkaan saa tulla pysyväksi esteeksi internetin ja sosiaalisen median julkisemmallekaan käytölle. Nuori saattaa haluta julkisen profiilin johonkin sosiaalisen median palveluun ilmaistakseen itseään ja osallistuakseen yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kasvattajan tulee valmistaa lapsia ja nuoria kohtaamaan loukkaavia ja häiritseviä viestejävahvistaa nuoren itsetuntoa ja ilmiantaa seksuaalinen häirintä palvelun ylläpitäjälle ja poliisille.

Latest Posts

LAPSET JA MEDIA -UUTISKIRJE

Haluatko uudet artikkelit suoraan sähköpostiin? Tilaa uutiskirje!