Uudet artikkelit

Ruutuaika on vanhentunut käsite

Ruutuajan käsite on yksi sitkeimmistä mediakasvatuksen kompastuskivistä, sillä se ohjaa kasvatuksen pois oleellisista asioista, kuten unesta, terveistä elämäntavoista, sosiaalisista suhteista ja median positiivisista vaikutuksista. Ruutuaika-ajattelu yliyksinkertaistaa ihmisen ja teknologian suhdetta ja yliarvioi teknologian vaikutusta ihmisen kehitykselle ja hyvinvoinnille.

Yhteiskunta on viimeisten 20 vuoden aikana muuttunut enemmän kuin koskaan ja internet on siirtänyt lähes kaikki palvelut ruutujen kautta käytettäviksi. Jos yritämme rajata ruutujen parissa vietettävän aikaa keinotekoisesti tiettyyn määrään, eristämme itsemme sosiaalisista verkostoista, palveluista ja viihteestä.

Ruutuaika on kasvattajalle helppo tapa kokea hallinnan tunnetta lasten ja nuorten mediankäytöstä. Aika on kuitenkin kaikista huonoin mittari arvioimaan lapsen mediasuhdetta. Tärkeämpää on keskustella median sisällöistä, sen välittämistä arvoista ja vuorovaikutuksesta muiden ihmisten kanssa.

Ruutuaika ei ole pitkään aikaan ollut merkityksellinen kuin aivan pienten lasten mediankäytön rajoittamisen välineenä. Katso esimerkiksi tämä Ylen haastattelu vuodelta 2016.

Latest Posts